HTML

Lenga-lenga: a szövegláda

FORDÍTÁS, SZÖVEGELÉS, STILIZÁLÁS, TANÍTÁS, TOLMÁCSOLÁS Bízza magát egy profi szövegládára!

Friss topikok

  • Enchantée: Lehet, hogy anno nekem is kellett volna egy ilyen mese. :) (2012.08.30. 18:29) Ezki, a földönkívüli
  • Gloria Mundi: @α Ursae Minoris: Ha a randira nem kell veled elmennem ... :) De sztem arra sincs szükséged, sajna. (2011.03.25. 18:23) Szolgáltatások - újratöltve

Linkblog

Miért van értelme portugálul tanulni?

2018.12.01. 08:25 :: Gloria Mundi

Noha Magyarországon egyelőre még kuriózumnak számít az, ha valaki portugálul tanul, ez valószínűleg egyre kevésbé lesz így. Vajon miért?

Ha az nem elég, hogy  portugál a 6. világnyelv  (anyanyelvként az 5. helyet foglalja el), vagyis jelenlegi beszélőnek száma 273 millió (anyanyelvként: 236 millióan beszélik), akkor mi fogja meggyőzni a potenciális nyelvtanulót a portugál hasznosságáról? (Persze meggyőzni csak azt kell, aki már nem szerelmes a kultúrába, vagy valamelyik csinos hím- illetve nőnemű képviselőjébe, mert a legjobb motiváció mindig ez.)

Néhány érv:

- Egyre több multicég keresi a relatíve "kis" nyelvek, vagyis inkább idehaza ritkának mondható nyelvek ismeretét, többek között a portugálét is.

- Egyre több portugál és brazil tűnik fel kies országunkban, főleg Budapesten: egyesek a fent említett multiknál dolgoznak, mások capoeirát tanítanak, de mind nagyon örülnek, ha tudunk velük az anyanyelvükön beszélni.

- Az EU egyik, noha messze nem leggazdagabb, de igen érdekes, gyönyörű tájakban (emberekben) és elképesztő emlékművekben gazdag országa Portugália, amely sokakat elvarázsol. Jó, lehet, hogy a nyelv szlávba oltott latinnak hangzik, de idővel hozzá lehet szokni. (Tengerpart, napsütés, középkori várak és templomok, Fátima, fado, de leginkább foci!) Mourinho és Cristiano Ronaldo hazája.

- Brazíliába is könnyű beleszeretni: a capoeira, a samba, a bossanova, és persze a legjobb tévés sorozatok országa. Ki ne hallott volna Isauráról? Vagy a brazil fociról: hogy csak a legnagyobb sztárokat említsem: Pelé, Ronaldo, Ronaldinho Gaúcho, Neymar ott születtek és ott váltak nagy játékosokká. 

- A másik "aranybánya" (bár a gyémánt sokkal inkább jellemzi az országot), Angola: ott is portugálul beszélnek. (Sőt, állítólag még a világ legszebb nője is angolai.)

Hol mindenhol élnek még azok az elvetemültek, akik portugálul beszélnek? Ezen a térképen jól látszik a földrajzi megoszlás:

Hozzáteszem még azt is, hogy aki tud portugálul, annak a spanyol is érthetővé válik. Ez fordítva "sajna" nincs így.
 

Nos, ha kedvet kaptál a portugál tanuláshoz, akkor a következőket tudom ajánlani:

A te igényeidnek és céljaidnak megfelelő, egyéni vagy kiscsoportos oktatás. Lehet beszédcentrikus, vagy nyelvtanozós, lehet kezdő, haladó vagy tökéletesítő jellegű, fel tudlak készíteni felvételire, nyelvvizsgára (gazdaságira is), kiküldetésre, kitelepedésre is.

Csoportos oktatás és előre fizetés esetén jelentős kedvezmény.

 

Néhány szó arról, nekem mi közöm a portugálhoz:

Végzettség: ELTE BTK Portugál szak + Romanisztika PhD (ugyanott)

Portugáliai élettapasztalat (2 év és sok-sok ösztöndíjas hónap)

Tolmács- és fordítói tapasztalat

Műfordítói munkásság

Tanítási tapasztalat:

- magántanulók intenzív oktatása (felvételire, normál és gazdasági nyelvvizsgára való felkészítés)

- nyelviskolákban kiscsoportos oktatás

- cégeknél kiküldetés előtt álló szakemberek oktatása

 

Hogy veheted fel velem a kapcsolatot?

Írj erre az e-mail címre:

blanca.carmesina@gmail.com

Köszönettel,

Csilla

Szólj hozzá!

Címkék: tanulás brazília angola nyelvvizsga okok portugál nyelv

A bejegyzés trackback címe:

https://lengalenga.blog.hu/api/trackback/id/tr493286313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása